Hälsporre (plantar fasciit)

Lindra symptomen av plantar fasciit (hälsporre)

När man väl har drabbats av hälsporre vet man hur ont det kan göra att ta de där första stegen efter en längre vila eller efter att fötterna inte har blivit belastade på några timmar. Men det finns såklart olika lösningar för hur du ska kunna lindra dina besvär för ett smidigare vardagsliv utan krämpor i fötterna som gör att ditt liv blir mer stillasittande än du skulle önska. Som tur är finns det många kiropraktorer som är specialiserade på behandlingar av plantar fasciit.

Hälsporre smärtar först och främst i främre delen utav hälen där det blir som en liten utväxt som man enbart kan se genom att röntga foten, det är när man blir lite äldre och fötterna har förbrukat en del av den ”fettkudde” som ska skydda senor och ben i foten som detta problem med hälsporre kan uppkomma, den består i huvudsak utav bristningar i senorna som används mest i foten, kroppen försöker då själv bygga upp ett skydd runt detta för att spara på de senor och ben där besvären är värst, det är då som själva hälsporren bildas och du får smärtor på undersidan av foten vid belastning.

Vad man kan göra hemma själv för att förebygga och lindra tidiga symptom vid hälsporre är att först och främst använda bra skor med en sula som är anpassad efter just din fot, särskilt viktigt är detta att tänka på för er med ett högt fotvalv då det är lättare att råka ut för hälsporre då. En annan sak som kan vara bra att tänka på är att alltid värma upp ordentligt innan aktiviteter och träning så att det inte uppstår sprickor och slitningar i senor och ben, att lägga stor fokus på att stretcha vaderna är också effektivt. Men har du stora besvär och detta påverkar ditt liv mycket negativt är det alltid bäst att ta kontakt med en läkare som kan hjälpa dig.

Hälsporren försvårar vardagen avsevärt

De som någon gång har haft hälsporre eller känt någon i sin närhet som lider utav detta vet mycket väl hur ont det gör och hur det kan försvåra en människas vardag något otroligt. Det är oftast i medelåldern som man kan få hälsporre då det är en skada i foten som uppkommer efter lång och felaktig belastning just mot hälen.

Orsakerna till hälsporre är olika, men det grundläggande är just att man har haft skor som inte är bra för fötterna, man har belastat kroppen och då alltså fötterna helt fel genom att man har stått, gått eller sprungit på ett sätt som till slut gör att det inte håller längre. Just plantar fasciit är en uppkomst av kalkbildningar runt benet som finns i din häl, då foten och hälen har fått utstå för stor belastning och press så skapas ett ”skydd” utav kalk som kroppen avser att skydda själva benet mot ännu mer press än det klarar av. Det är då det blir en hälsporre som gör väldigt ont och försvårar eller gör det helt omöjligt att gå.

Dela gärna denna artikel!